Sluitertijd

De sluitertijd bepaalt hoe lang er licht op de sensor van je camera valt. Zo lang de sluiter van je camera open staat, komt er licht op de sensor. De sensor registreert het licht en zet deze om in een digitaal signaal. Zo wordt het beeld opgeslagen.

De sluiter van een moderne camera heeft als het ware 2 gordijntjes die verticaal bewegen. De opening tussen deze gordijntjes laat het licht op de sensor vallen. De sluitertijd bepaald hoe lang dit gordijntje open is.

https://digital-photography-school.com/photography-1016-shutter/

De sluitertijd wordt weergegeven in een breuk van seconden. Bij een sluitertijd van 1/125 is de sluiter open voor 125e van 1 seconden. Hoe lang de sluiter open staat, heeft invloed op hoe een beweging in beeld komt: bewogen of ‘bevroren’. Een sluitertijd kan namelijk ook boven de 1 seconden worden ingesteld. Hier is dan veel beweging te zien en komt er ook veel licht binnenkomt op de sensor.

Videografie

Bij video heb je minder invloed op de sluitertijd. De sluitertijd is namelijk afhankelijk van de frame rate die gebruikt wordt. De frame rate is het aantal beelden die per seconden worden opgenomen in een videobestand. Ook wel afgekort in FPS (frames per second). De meest natuurlijke bewegingsonscherpte is op 24 beelden per seconden. We hebben met ons oog namelijk minimaal 24 opeenvolgende beelden nodig om beweging te kunnen zien. Om die meest natuurlijke beweging na te bootsen, dient de sluitertijd het dubbele te zijn van de frame rate. Dit noemt men de 180 graden regel.

De term komt nog uit de begin tijd van de camera’s, waar je geen gordijntjes bij de sluiter had maar een draaiende halfronde schijf om elk film frame te belichten. Hier komt de term 180 graden vandaan. Ze kwamen er toen achter dat je sluitertijd het dubbele moet zijn van je frame rate om zo ieder frame van de 24 frames goed te kunnen belichten.

De beste sluitertijd bij video

Het dubbele van 24 is 48. De sluitertijd die daar het dichtste bij komt is 1/50. Dit is in Nederland, en veel Europese landen de standaard. Dit heeft ook te maken met ons lichtnet. De details daarvan zijn ingewikkeld, makkelijk samengevat: wij hebben een frequentie van 50Hz en daarom hebben we bij video opnames een sluitertijd van 1/50 en gebruiken we 25 FPS.

Make it count

Maar laten we eerst even kennis maken.