ND-filter

Een ND-filter is een grijsfilter. ND staat voor Neutral Density. Dit wordt gebruikt om omgevingslicht te verminderen bij de foto of video opname, het maakt je beeld donkerder. Het heeft verder geen invloed op de kleur van je beeld.

Hoeveel donkerder je beeld wordt, is weergegeven in stops. Iedere stop hoger is het halveren van de hoeveelheid licht dat binnenkomt. Als je 10 stops lichtreductie toepast, halveer je het licht dus 10x achter elkaar, het is sequentieel. Je kunt een separate ND-filter plaatsen op je lens. Vaak zit er in een camera al een ND-filter ingebouwd.

Bij fotograferen kun je de belichting beïnvloeden door je sluitertijd, diafragma en ISO aan te passen. Bij video staat je sluitertijd al vast door de 180-graden regel. Daardoor moet je al snel een klein diafragma kiezen wanneer er te veel licht is bij de opname, je verliest dan invloed over je scherptediepte. Door een ND-filter te gebruiken hoef je niets aan te passen aan je diafragma, zo houd je de controle over je scherptediepte.

Je hebt twee soorten ND-filters: variabele ND-filters en vaste ND-filters. Een variabele ND-filter heeft bijvoorbeeld een bereik van ND2 tot ND1000. Door te draaien aan het filter kun je meer of minder licht tegenhouden. Dit effect zie je ook direct op je beeld. Een vaste ND-filter heeft gewoon één waarde, bijvoorbeeld ND4, ND64 of ND1000.

Make it count

Maar laten we eerst even kennis maken.